Adreça: Avinguda Jacquard, 1 – Terrassa – Vallès Occidental
Data de creació: 1912. Data de desaparició:
Autoria:

Estil: Noucentisme
Superficie:
Propietari: Ajuntament de Terrassa Règim: Obert en horaris dels serveis

Descripció:
Coneguda com a Casa del Parc i els darrers anys com a Casa Baumann, es troba ubicada al número 1 de l’avinguda Jacquard, va ser construïda per Josep Maria Coll i Bacardi i estava destinada a ser la seva pròpia residència.
Coll i Bacardi va exercir d’arquitecte municipal de Terrassa entre el 1912 i 1917 i, l’any 1915, va realitzar un projecte per convertir el torrent de Vallparadís en un parc municipal urbanitzat a la manera de les ciutats-jardí, amb la intenció que actués de pulmó verd i ajudés a contrarestar els fums derivats de la industrialització. Coll i Bacardi recollia així les idees dels higienistes esmentades abans.

Projecte d’urbanització del barranc de Vallparadís (fet per Coll i Bacardí), que va ser mostrat en l’exposició de la Ciutat Jardí organitzada el 1915 pel Gremi d’Artistes de Terrassa i exposada a la Agrupació Regionalista

Pel que fa al jardí de la casa Coll i Bacardí el coneixement que en tenim és més aviat escàs. Les imatges mostren un espai format per una terrassa enjardinada que envoltava l’edificació i unes escales amb una barana de ceràmica esmaltada que permetien l’accés a la part inferior del jardí, immers en el torrent de Vallparadís. Un mur decoratiu, reixat amb motius florals i trencadís, limitava la casa d’estil modernista des de l’avinguda Jacquard. El jardí era visible des del mateix pont i també des del carrer de Salmerón, indret que permetia veure la glorieta decorativa que hi havia al seu interior.
L’any 1920 la casa va ser adquirida per Baumann, motiu pel qual en va prendre l’actual nom.
Aquest edifici pertany a l’Ajuntament de Terrassa des del 1963 i alberga el Servei de Joventut i Lleure infantil. Tot i que del jardí no en resta res, encara es pot gaudir de les ombres de l’arbrat existent.

Fonts secundaries:
Compte, M.Mercè; Garcerán, Teresa; Rivero, Montse: El Jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa Industrial. Terrassa: Ajuntament; Institut d’Estudis Catalans; ICEA. 2014.
Meca, Benet, Partida, Natividad: Casa Coll i Bacardí, Terrassa, investigación histórica de una casa modernista. External Research Report. Pdf

MMCB, 06/08/2016