Presentació

L’arquitecte paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí considerava el jardí una obra d’art construïda amb éssers vius i en la qual el jardiner era el garant de la seva supervivència i bellesa. Aquesta idea de base és el fonament de Jardins i Jardiners: art, ciència i ofici als Països Catalans, un projecte nascut l’any 2010 amb l’objectiu de preservar i divulgar el patrimoni jardiner de Catalunya.

Impulsat per un grup de persones vinculades al món dels jardins des d’aproximacions molt diverses, Jardins i Jardiners: art, ciència i ofici als Països Catalans té el seu origen en l’exposició del mateix títol organitzada a Barcelona el 2009 en commemoració del 75è aniversari de l’Escola de Jardineria Rubió i Tudurí i del 15è aniversari del Centre de Formació del Laberint. Aquesta exposició va posar de manifest la fragilitat i el desequilibri de coneixement que hi ha entorn del patrimoni jardiner de Barcelona i per extensió dels Països Catalans, així com la necessitat d’omplir buits de coneixement i de concentrar i organitzar la gran quantitat d’informació existent que es troba de manera dispersa i que no està recollida en una única plataforma.

Aquesta és doncs la tasca que ens proposem fer a Jardins i Jardiners: Art, ciència i ofici als Països Catalans, un projecte acollit per la Institució Catalana d’Estudis Agraris adscrita a l’Institut d’Estudis Catalans, que va assumir la proposta com a seva i que ha esdevingut essencial per al seu impuls.