Tipus: Fullet
Any: 1960?

Registre bibliogràfic:
San Fiacre, patrón de los jardineros / Carlos Sindreu (dir), [Barcelona]: La Estampa, [196-]

Localització:

Ressenya:
Dia de celebració: 30 d’agost
Sant Fiacre és el sant més comunament acceptat com a patró dels jardiners, especialment a França, des d’on es va difondre el seu culte. També Santa Dorotea de Cesarea està considerada patrona dels jardiners.
Sant Fiacre va ser un monjo irlandès del segle VII que va fundar un monestir a França, gràcies a uns terrenys que el bisbe Faron de Meaux li va donar en un lloc anomenat Breuil. El pelegrinatge al monestir fou de tal magnitud que Fiacre va demanar al bisbe que li concedís més terrenys per poder plantar un hort i alimentar amb els seus fruits a tots els que hi acudien. El bisbe li va cedir l’espai amb la condició que la seva extensió fos aquella que pogués delimitar amb una rasa cavada en un dia. Així ho va fer i en el solar resultant va crear un verger on conrear llegums per als pobres, plantes medicinals per als malalts i flors per a l’oratori de Santa Maria. Sant Fiacre va morir l’any 670.
Al voltant del monestir es va construir la població de Saint-Fiacre en el seu honor. A més a més de ser el patró d’horticultors i jardiners també se’l resa per l’alleujament dels hemorroides i les malalties de transmissió sexual.

JCP, 29/09/2014