PARONELLA I BUXEDA, Josep

Vall de Santa Creu (Alt Empordà), 26 de febrer de 1887 – Innisfail, Queensland, Austràlia , 23 d’agost de 1948

Josep Paronella i Buxeda, nascut el 26 de febrer de 1887 a la Vall de Santa Creu (el Port de la Selva, Alt Empordà). Paronella arribà a Austràlia el 1913, als 26 anys, on començà a treballar primer en la recol·lecció i després en la venda de la canya de sucre. El 1924 tornà a Catalunya enriquit. El 16 de setembre de 1925 es va casar a la Vall de Santa Creu amb Margarida Soler i Roig, nascuda el 1901 en aquest mateix poble, amb qui tornà cap a Austràlia.

El 1929 en Pep de la Vall, tal com era conegut pels altres catalans d’Austràlia, va comprar 13 acres de terra a la ribera d’un rierol (Mena Creek), amb saltants d’aigua, situats a la localitat del mateix nom, a prop de la vila d’Innisfail. Les primeres construccions que endegà van ser la casa del matrimoni i una gran escala que havia de facilitar el transport de materials, des del rierol, per a la construcció de la resta d’edificacions. D’influència àrab i de modernisme gaudinià, aquestes eren fetes de formigó armat amb vies de tren i guix.

Bona part dels treballs els assumí el mateix Paronella amb l’ajut d’immigrants desocupats a qui pagava amb aliment i refugi. Per a poder disposar d’electricitat, el 1933 construí una planta hidroelèctrica que aprofitava l’energia del saltant d’aigua i que seria la primera de la seva classe al nord de Queensland.

Hi construí un parc, el Paronella’s Park, encara existent, que va obrir les seves portes el 1935 i que va gaudir de gran popularitat per part de la gent de la zona que hi anava a menjar, ballar, banyar-se, celebrar banquets, etc. L’edificació principal era el castell que disposava d’un teatre i una gran sala destinada a balls i festes, de la qual destacava una gran esfera coberta de 1.270 miralls. També hi havia una sala dedicada a museu, amb col·leccions de monedes, pistoles, nines i altres objectes museístics.

Formaven igualment part del complex lúdic, els jardins, on es podia menjar o practicar tennis i natació. L’empordanès hi plantà més de 7.000 arbres d’espècies diverses i hi dissenyà espais com ara avingudes i passejos, balcons de pedra per a poder observar la natura, un túnel que connectava el palmerar amb un hivernacle de falgueres, petits ponts que travessaven la riera, etc.

Josep Paronella morí a Austràlia el 23 d’agost de 1948 i fou enterrat al cementiri d’Innisfail. La seva esposa i els dos fills, Teresa i Josep (Joe), van seguir al capdavant del projecte. En casar-se, Teresa es traslladà a una altra ciutat de Queensland. Margarida moria el 1967 i el 1972 ho feu el fill Joe. Cinc anys més tard els terrenys foren venuts.

APORTACIONS FETE

Paronella Park (Queensland, Austràlia). Al llarg de la seva història, el parc ha patit nombrosos desperfectes per culpa de fenòmens meteorològics com ara inundacions o ciclons. El 1979 un foc va destruir bona part del castell, del qual només en queden les ruïnes. El recinte va estar tancat al públic fins que va ser comprat el 1993 per Mark i Judy Evans. Actualment el Paronella’s Park, ofereix visites diürnes i nocturnes per la seva història i el seu entorn natural, així com espais per a la celebració de cerimònies matrimonials. També es pot visitar el museu que ha estat creat a partir de fotografies i objectes de la família Paronella

FONTS SECUNDARIES
Roca, Francesc; Hurtado, Víctor. Catalans al món. Atles de la presència catalana al món. Enciclopèdia catalana. Barcelona, 2009; Segura, Antoni i Solé i Sabaté, Josep Maria (directors). Dueñas, Oriol; Jensen, Silvina. Catalunya al món. La presència catalana al món: segles XIX i XX. Col·lecció Referents, 2. Barcelona, 2008; Moret, Xavier. «El somni austral de Josep Paronella». Diari Ara, 26 de juliol de 2015; Roca, Francesc. «Parcs amb ‘k’». L’Econòmic, 24 de desembre de 2011: «Paronella Park, el jardí d’un català a Austràlia». Web Jardins i Patrimoni, 19 d’octubre de 2014; • Paronella a Wikipèdia.Paronella Park, Mena Creek Falls and Mena Creek Environmental Park del web de Environmental Protection Agency; El catalán que levantó su castillo en medio de la selva australiana. web Yorokobu;  http://www.petjadacatalana.com/paronella-park-el-somni-dun-empordanes-a-australia/

State Library Queensland (blanc i negre)
Cedides per Judy Evans, Paronella Park (color)

Marta Faixedas, 18/08/2018