Tipus: Vitralls
Lloc: Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental)

Autor: Ludwig Dietrich von Beärn (atribució)
Data: Primera dècada del segle XX

Descripció:
Actualment es troba al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès i prové de la torre d’estiueig d’Evarist López al carrer de Sant Martí, 88 – Passatge del Llorer, 11 de Cerdanyola del Vallès
Els tres vitralls Les dames del gronxador, Les dames del llac o dels cignes i Les dames de les tulipes estaven ubicats a la planta baixa de la torre d’estiueig d’Evarist López a Cerdanyola del Vallès, comunicada amb el petit jardí que hi ha davant de la façana del migdia i a la façana de llevant.
Se’ls ha considerat com una de les composicions més ambicioses dels vitralls modernistes catalans. Es tracta d’un conjunt unitari compositiu de tres vitralls que forma un gran jardí i paisatge natural de marcat caràcter simbolista en què van apareixent dues dames en cadascuna de les tres escenes.
A Les dames del gronxador, una dona impulsa a l’altra que s’està gronxant, emmarca el conjunt uns castanyers d’Índia florits. L’escena s’ubica en un ampli jardí de font d’inspiració francesa amb una escalinata, una balustrada, una font i una gerra amb atzavares. Pel que fa a Les dames del llac o dels cignes, les dues dones han recollit flors del jardí i li ofereixen als cignes com a menja unes peònies a la vora del llac. L’escena està emmarcada per un taronger, iris i nenúfars. Referent a Les dames de les tulipes, les dones s’envolten d’aquestes flors que agafen amb les seves mans.
Les sis dames porten vestits vaporosos amb motius florals, en podem identificar nenúfars, roses i gira-sols, acompanyats de flors adornant els cabells, complements molt recurrents en la representació de dones modernistes. També porten joies d’inspiració medieval que recorden a les mítiques figures femenines il·lustrades per Alphonse Mucha.
El tríptic ofereix un gran domini tècnic, tot utilitzant vidres catedral, llisos i plaqué, esmalts i grisalla (en què aquests vidres són una obra mestra). Els tres vitralls són de grans dimensions: 2,40 x 1,80 m; 1,90 x 2,35 m i 1,95 x 2,35 m.

Fonts secundaries
El Vitrall modernista. Catàleg d’exposició. Fundació Joan Miró, abril – maig 1984. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1984, cat. núm. 65, p. 76; cat. núm. 79, p. 81; pp. 49-51.
ROMERO, Txema, “Un jardí de vidre: els vitralls de Cerdanyola”, Coup de fouet, núm. 15, 2010, pp. 18-23.
VILA-GRAU, Joan; RODON, Francesc, Els Vitrallers de la Barcelona modernista. Barcelona: Polígrafa, 1982, pp. 155-163.

FLP/MMCB, 02/10/2017