Tipus: Vitralls
Lloc: Museu del Modernisme Català

Autor: Mauméjean Hnos.
Data: c. 1908

Descripció:
Peça de gran format (207×328 cm). Originàriament formava part de la decoració de l’habitatge propietat d’Alfons Piferrer i Armengol del Passeig de Gràcia, 85 de Barcelona (1904-1908) construït per l’arquitecte Joan Baptista Feu i Puig, enderrocat a finals del segle XX. Actualment es troba exposat al Museu del Modernisme Català de Barcelona (carrer de Balmes, 48). El vitrall, tal com se’ns mostra en aquest museu, és el resultat del muntatge de dos vitralls diferents procedents dels mateix habitatge.
Els autors d’aquesta peça són els germans Mauméjean, importants vitrallers francesos que el 1907 van obrir un taller a la Rambla de Catalunya, 120 de Barcelona (n’apareix la signatura a la part inferior dreta del vitrall).
És un vitrall emplomat on es combina el vidre imprès tipus catedral, el vidre llis i el vidre Tiffany o americà, amb aplicació de grisalla i esmalts.
Representa un jardí on els motius vegetals (plantes i arbres) i florals (gira-sols, hortènsies i iris), d’intensos colors blaus, verds, taronges i liles, ressalten gràcies al fons de peces rectangulars emplomades de vidre imprès blanc. En aquest fons voletegen acolorides papallones.
El treball en vidre és d’una gran qualitat artística i tècnica.

Fonts secundaries:
GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Vidrieras de un gran jardín de vidrios. Barcelona, 1981. Catalana de Gas y Electricidad.
Museu del Modernisme Català. Catàleg. Barcelona, 2010. Fotoletra SA.
MANAUTÉ, B. « Flambe ! Illumine ! Embrase ! » La place de la manufacture de vitrail et mosaïque d’art Mauméjean dans le renouveau des arts industriels franco-espagnols (1862,1957), thèse de doctorat, s. l. dir. de Dominique Dussol, UPPA, 3 tomes, 2012.

N.G.F., 28/10/2015