Detall del jardi posterior (CVBS)

Adreça: carrer Antoni Gaudí / carrer del Molí Nou, Gelida, Alt Penedès
Data de creació:
Data de desaparició:
Autoria: Mariano Romaní (atribuït)

Estil: Jardí Romàntic
Propietari: Joan Sanromà i Soler
Règim: Privat

Descripció:
Joan Sanromà i Soler va fer-se construir una casa sota els cànons de bellesa dels palauets francesos a les confluències del carrer Antoni Gaudí amb el carrer del Molí Nou. La casa rebé el nom de Bell Esguard per la seva muller, Mercè Romagosa. No en sabem del cert qui en va ser l’arquitecte, però podria haver estat Mariano Romaní i Rius, el mateix de la casa Mititieri, pels vincles d’amistat que l’unien amb Manuel Rocabert i Bosch, veí de Gelida (casa Mititieri).
Sanromà va ser un dels pioners de la calcografia industrial a Catalunya, tècnica que perfeccionà a la seva estada a Alemanya. Amb la tècnica del gravat al buit va introduir les primeres imatges en color a Catalunya i va assolir molt prestigi i renom en la producció d’elements gràfics com dibuixos, gravats i fotografies. Quan va tornar a Barcelona va vendre aquesta patent a La Vanguardia, i amb els beneficis obtinguts bastí aquest palauet a Gelida.
El jardí de la casa presenta un petit bosc de pi blanc, una zona de safareig i una d’horta amb olivers originals del terreny reintegrats al jardí, així com d’altres espècies autòctones: figueres, ametllers, avellaners, pi pinyoner i una glicina que abraça tot el llarg del mur del carrer Antoni Gaudí enfilant-se per la barana.
Al llarg del passeig d’entrada hi havia baladres, lilàs i mimoses. El frontal del jardí posterior presentava una curiosa simetria amb una gelosia i marges de truana, degudament retallada, amb parterres amb plantes aromàtiques, roser i galzeran, combinades amb arbres fruiters com ametllers i perers. La part final del jardí es disposava en forma de mirador, ja que la casa està estratègicament ubicada sobre el paisatge penedesenc i l’acabat de mur del carrer està lleugerament bombat per afavorir la contemplació de la visual de la plana.
Cal destacar la presència d’arbres exòtics, com la paulina i la catalpa. Molt probablement, aquests arbres americans van ser proveïts pel seu cosí del Vendrell, que era importador de plantes tropicals.

Vistes amb rosers i arbres exòtics (CBSR)

Documentació:
RIUS FONT, Lluís, COMPTE BARCELÓ, M.Mercè: “Els primers jardins de Gelida” Festa Major, Ajuntament de Gelida. Regidoria de Cultura, Gelida, 2018 p.91
CARAFÍ ROSELL, Mercè (1998). L’Abans: Gelida. Recull gràfic 18901965. Efadós Editorial.
MAS TULLA, Maria Teresa; RIERA PÉREZ, Jaume (2017). Gràcies a la vida. Bubok Publishing.
Material fotogràfic: Arxiu Gelidenc Maria Morera i Pere Carafí Pascual (AGMC); Arxiu de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC): ACM 9-7369V, ACM97398V; Cristina i Victòria Blasi Sanromà (CVBS); Lluís Rius Font (LLRF).
Agraïments a Laia Foix de l’Institut d’Estudis Fotogràfic de Catalunya (IEFC), Cristina i Victòria Blasi, Jordi Dunyó, Enric Carafí i Anna Llanes.

LL.R.F, 10/01/2019