DUVILLERS, François

Arc-Ainières (Bèlgica), 1807 – París, 16-11-1881

 

Arquitecte paisatgista francès, d’origen belga, que va tenir la visió de futur en publicar els dissenys dels parcs en els quals havia intervingut i ho va fer en una obra en dos volums: Les Parcs et jardins (Paris: l’autor, 1871 i 1878). L’obra es podia comprar per subscripció (entre els subscriptors figuraven diversos membres de famílies reials i, fins i tot, el Ministeri d’Agricultura de França. Es podia adquirir amb les làmines en blanc i negre (costava 200 francs) o en color (el preu era de 260 francs). Els volums es podien comprar per separat (80 pàgines i 40 planxes: en blanc i negre costava 100 francs, mentre que en color el preu era de 130 francs).
A Les Parcs et jardins hi consten un total de 77 projectes realitzats entre 1836 i 1878. A cadascun d’ells s’hi troba una introducció amb un resum de la rellevància de la nissaga i el corresponent escut si es tracta d’una família noble. Segueix la informació sobre el tipus de vegetació a introduir i les varietats seleccionades i, finalment, hi consta el plànol del disseny acceptat amb la corresponent llegenda, en la qual es detallen els diferents sectors del parc.

APORTACIONS FETES
Cal destacar que François Duvillers va intervenir preferentment a França, especialment a París i els seus entorns, però també va realitzar dissenys a Anglaterra (Liverpool), Suïssa i Rússia. D’entre tots podem destacar el Parc Paysagiste potager et bâtiments de Salomon de Rothschild a Suresnes, el del Château de Maisons de Thomas de Colmar o el Plan du jardin d’experiènces horticolesde la Société Royale d’Horticulture de France.
A Espanya, va treballar a Salamanca per a Francisco González de la Riva Trespalacios, marquès de Villa Alcázar. I a Catalunya, ho va fer a Peralada, on el 1877 dissenyà per als Rocabertí, els jardí del Castell de Peralada, el projecte del qual surt en el segon volum de l’esmentada obra; aquest fou un dels darrers projectes que realitzà.

FONTS
“Plan Général du Parc Paysagiste. Et de ces dependances de la terre et Palais de Peralada. Situé à Peralada. Appartenant à Mr. Le Comte de Peralada” / François Duvillers,30 d’abril de 1877, 125 x 117 cm.
Dibuix a llapis i tinta, acolorit a l’aquarel·la.
BAPP, Fons dels Comtes de Peralada,

Inés Padrosa Gorgot, 23/08/2018