Adreça: Riera de Gavarra, s/n – Canet de Mar – Maresme
Data de creació: 1909
Data de desaparició: Ca. 1950

Autoria: Eduard Ferrés i Puig
Estil:

Propietari: Ramir Busquets
Règim: Privat

Descripció:
El Pla de les Fonts és el nom del gran jardí de la casa Vil·la Flora, de l’industrial Ramir Busquets i Codina (Barcelona, 1875 – Barcelona, 1958), fill de l’indià canetenc Josep Busquets i Llinàs (Canet de Mar, 1835 – Barcelona, 1905), que havia fet fortuna a Cuba. La casa, encara existent, és modernista i fou construïda el 1909 per l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig (Vilassar de Mar, 1872 – Barcelona, 1928), llavors arquitecte municipal de Canet de Mar. Busquets va donar-li el nom de Vil·la Flora en referència a la seva mare, Florentina (“Flora”) Codina i Busquets (Canet de Mar, 1850-1895), i a la seva germana Flora Busquets i Codina (Canet de Mar, 1880 – Barcelona, 1950). Actualment és propietat municipal. El jardí era una gran extensió plana de terra dedicada a la planta ornamental i al cultiu de fruiters i se situava al davant de la casa, separada de la casa per la riera de Gavarra. Casa i jardí estaven rodejats per tanques d’obra que es comunicaven amb portes treballades en ferro i ornamentades amb ceràmiques vidriades.
En el diari local, La Costa de Llevant, el 1910, celebraven que aquets murs que tancaven casa i jardí no superessin l’altura d’un home, d’aquesta manera, el passejant podia gaudir del paisatge i no caminar entre dos murs com passava en altres rieres.
Al darrera de la casa, es trobava la bassa del safareig i dipòsits d’aigua que donaven servei a tot el conjunt.
La construcció i embelliment dels voltants del Pla de les Fonts havia donat “pa” durant l’hivern a molts treballadors, tot costant “molt mils duros”. El seu principal atractiu era tot un conjunt de fonts dissenyades per Ferrés i Puig. Estaven construïdes en rocalla i decorades amb estucs i ceràmiques vidriades, totes elles de formes diferents. L’espai estava coronat amb un templet-mirador d’aire clàssic. Les fonts, a més de la Glorieta, segons la nomenclatura amb que són descrites en un reportatge fotogràfic de la revista La Illustració[sic] Catalana del 1912, van ser la Font del Bolet, la de les Columnes, la del Drac, la del Gat i la de les Granotes.
Respecte a la vegetació segons consta en la descripció feta a La Costa de Llevant de 1909, la casa estava al mig d’un hort de tarongers. En un oli del pintor Antoni Samarra de 1912, conservat al Museu Jaume Morera de Lleida, es veu el templet envoltat de lliris blaus.
Casa i finca van ser comprades per l’Ajuntament de Canet que, a la dècada de 1980, va instal·lar un institut a la casa i des de el 2002 és seu de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. El 1996 el Pla de les Fonts es declarà urbanitzable i es van projectar més de 500 habitatges. A més hi passaria pel mig la connexió amb l’autopista. Les fonts van ser en part conservades in situ i restaurades, d’altres enderrocades i reconstruïdes de nou en les actuals places i carrers del nou barri de Canet.

Vegetació:
Arbres fruiters, plantes ornamentals

Arquitectura:
Templet-mirador

Fonts:
Fonts del Bolet, de les Columnes, del Gat, de les Granotes i del Drac

Documentació:
Canet de mar, història i arquitectura, Canet de Mar: Ajuntament; CEC, 2009, pàg. 217-222.
«Dia de camp», La Costa de Llevant, Canet de Mar, núm. 23, 5 de juny 1909, pàg. 7.
«La finca d’en Ramir Busquets y Codina a Canet de Mar», La Ilustració Catalana, Barcelona, núm. 489, 20 octubre de 1912, pàg. 552-553.
FUENTE, V.; LÓPEZ, F.; SALA, T.-M.; VILLAR, V.: «Flors domenequianes», Empremtes, Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar Canet de Mar: Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, 2014, pàg. 36-39.
«Presentació de la urbanització de Canet 2002», Nova Plaça de la Llenya, Canet de Mar, núm. 46, maig/juny 1998, pàg. 23.
«L’INCASOL destina 12 milions per restaurar les fonts i la glorieta de la Urbanització Canet 2002», Nova Plaça de la Llenya, Canet de Mar, núm. 46, maig/juny de 1998, pàg. 33.

Vicente de la Fuente Bermúdez, 20/04/2015