Figura jurídica: Associació

Adreça: Fundacional : Rambla Catalunya 43 2000 -2012 : Gran Via de les Corts Catalanes 682 1er 1ª D Actual (2013 ) : Roger de Llúria 46 3er 1ª

Any de creació: 1948 Any de desaparició:

Govern:

Descripció:


L’origen d’Amics dels jardins és un curset organitzat l’any 1947 pel Servei Municipal de Parcs i Jardins, del que era cap Lluis Riudor i Carol, i que entre el professorat es comptava amb el recordat Joan Panyella. Aquest curs va entusiasmar tant als assistents que en un sopar-homenatge al mestre jardiner Miquel Aldrofeu decidiren crear una associació per ampliar els coneixements adquirits i divulgar l’afecte pels jardins, les plantes i les flors. Els estatuts de la associació van ser aprovats el 7 de gener de 1948. A destacar que els seus estatuts fundacionals, resumits en la defensa dels espais verds i la divulgació de coneixements sobre la jardineria i les plantes, estan avui en dia plenament vigents.
Durant els 64 anys de la seva existència ha realitzat de forma continuada les activitats abans ressenyades. A destacar les celebracions dels seus 25, 50 i 60 aniversaris de la seva creació, que van anar acompanyades de distincions als socis de la entitat i persones destacades del mon de la jardineria i cicles de conferències d’alt nivell.

Activitats:


PUBLICACIONS
“ Los jardines de Barcelona “ ( Editorial Ausa, 1997)
11 Butlletins d’Amics dels Jardins
Articles en revistes

CAMPANYES
Recolzament de la creació de nous jardins, i campanyes per a evitar la desaparició ,mutilació o estat d’abandó dels jardins existents , entre ells:
Jardí Ateneu, Parc Güell, Parc de la Ciutadella, Laberint d’Horta, Plaça Sagrada Família, creació del nou Jardí Botànic, Turó Parc,Via Augusta, Parc de Montjuic, Ginjoler carrer Arimón.
S’han publicat nombroses cartes en periòdics defensant aquestes campanyes
EXPOSICIONS
S’han organitzat 10 exposicions.
S’ha recolzat, en molts casos formant part del jurat , les exposicions , concursos i certàmens relacionades amb la jardineria .
ACCIONS FORMATIVES
S’han realitzat 27 cursets relacionats amb la jardineria, la botànica i l’art floral
ACCIONS EDUCATIVES I DE DIFUSIÓ
S’han organitzat més de 500 conferències sobre temes relacionats amb la jardineria i la botànica des de diversos punts de vista ( tècnic, paisatgístic, històric, literari, poètic etc. ), moltes d’elles impartides per conferenciants il·lustres.

En el capítol de visites i viatges, s’han visitat jardins públics i privats de :
12 països europeus
6 països no europeus
15 Comunitats Autònomes de l’Estat espanyol
36 Comarques de Catalunya

Es van crear els següents premis i concursos:

1961- “ Premio Joaquín Renart”, destinat als alumnes de L’Escola Municipal de Jardineria”, del que es van fer 13 edicions
”Concurs Catalunya en flor “, amb els següents municipis guanyadors :
1987 Ogassa
1994 Hostalets d’en Bas
2000 Castellcir
2002 Rupit

2008 “Concurs de fotografia d’Amics dels Jardins

 

Referències:


La associació compta amb una biblioteca especialitzada,amb arxius històrics i fotogràfics d’interès. Aquesta documentació està dipositada al seu local social actual del carrer Roger de Llúria 46
La continuïtat d’aquesta associació, una de les més antigues del mon de la jardineria a casa nostra, ha estat possible per la dedicació i entusiasme dels seus socis, tot i la elevada edat actual de molts d’ells

 

JMV, 28/11/2014

*Aquest text no ha estat revisat pel Servei de Correcció Lingüística de l’IEC