Tipus: Medallística i Filatèlia
Lloc: Barcelona

Autor: Antoni Parera i Saurina (Barcelona, 1868-1946)
Data: 1908

Descripció:

Forma i mida: Circular. 20,8 cm l’anvers i 18,7 el revers
Composició: Es un prototip de guix.
Anvers: Es representa un grup de nens duent a terme l’acció de plantar arbres amb dues figures al·legòriques que probablement són els símbols del treball i l’abundància per la inscripció que apareix al revers
Revers: “El árbol os dará sombra y provecho”, on es representa un senyor que lliura una branca d’arbre a una nena. Segurament es tracta de Rafael Puig i Valls com a representació dels ideals de la Festa de l’arbre de Barcelona. Puig i Valls fou enginyer forestal de Barcelona, Girona i Balears, que impulsà la iniciativa d’organitzar una Festa de l’arbre a Barcelona. La primera edició es celebrà el 30 d’abril 1899 als terrenys de la secció Marítima. Els nens i nenes van arribar a plantar 400 arbres, concretament pins, al Parc de la Ciutadella, on es va erigir un monòlit en commemoració d’aquesta primera edició.

Localització
Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona

Referències:
GIMENO, Javier, La medalla modernista. Barcelona: Museu Nacional d’Art de Catalunya, 2001, p. 108.
LÓPEZ, Fàtima, Ornamentació vegetal i arquitectures de l’oci a la Barcelona del 1900. Tesi doctoral dirigida per la Dra. Teresa-M. Sala. Universitat de Barcelona, 2012, vol. I, pp. 89-90.
VÉLEZ, Pilar, Catàleg del Museu de Llotja. Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. II- Escultura i medalles. Barcelona: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 2001, p. 174.

FLP, 02/10/2017