Adreça: la Ciutadella, Av. de Rhode s.n. – Roses – Alt Empordà
Data de creació: 1645
Data de desaparició: Desconeguda

Autoria: Desconeguda
Superfície: 4.300 m2 (aproximadament), perímetre d’uns 280 m
Propietari: Ajuntament de Roses
Règim: Visites en horari d’obertura del monument
Contacte: Ajuntament de Roses: alcaldia@roses.cat

Descripció:
Gràcies a la planimetria militar que disposem sobre la Ciutadella de Roses, sabem que el Jardí del Governador és una obra de la segona meitat del segle XVII, que es va realitzar per damunt de la zona de la vila més afectada pel bombardeig del setge de l’any 1645, durant la Guerra dels Segadors. Un sector d’illes de cases es va enderrocar, fet que va motivar l’abandonament del lloc, i la seva posterior conversió en un solar buit.
És probable que el jardí es fes durant els anys en què la plaça de Roses va ser restaurada pel poder francès, que la tenia ocupada des de la seva caiguda en el setge de 1645, i en mans del qual va estar fins a l’any 1660. De fet, però, no apareix a la planimetria militar fins a l’any 1693, data a partir de la qual en tenim abundants representacions gràfiques en el gravats que s’editaren a conseqüència del setge que va tenir lloc en aquell any. Es coneixen plànols realitzats per enginyers militars francesos, dels mesos de maig, juny, juliol i setembre del 1693, on es pot apreciar detalladament la planta del jardí, amb les parcel·les en què estava subdividit, fins i tot amb els arbres que hi havia plantats, i el safareig que s’aixecava a la part central.

Documentació:
[Plànol de la ciutadella de Roses] / Jean Baptiste Joblot .– Escala 110 toises = 76 mm .– 33 x 63 cm .– Dibuix a ploma amb tintes de color sobrer paper i aquarel·lat datat a11 de setembre de 1693.– Procedència: Ministère de la Défense. SHAT. Archives du Génie Article 14. Château de Vincennes. Publicat a: Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les Ciutats de Girona des del segle XVII al XX / Ramon CASTELLS, Bernat CATLLAR, Josep RIERA, Girona: COAC, Diputació de Girona, 1994
Memòria de l’excavació de l’enderroc del safareig de l’any 1997 (inèdita) i referències en altres memòries d’excavació de la vila medieval (també inèdites, des de 1993 fins a 2010)

Anna M. Puig Griessenberger, 24/04/2015